Wij

Wij, Karin en Eric, hebben in 2011 het zeilen weer opgepakt nadat we dat zo’n 25 jaar niet serieus hadden gedaan. Het was een bewuste sprong in het ongewisse, veel kennis was weggezakt, er was in die tijd veel veranderd en ook het bezit van een eigen boot was nieuw. Maar vanaf het begin genoten we met volle teugen. De vrijheid die een boot met zich meebrengt! Heerlijk. 

Het eerste jaar bleven we voorzichtig op het Hollands Diep en Haringvliet. Het jaar erop waagden we ons voor het eerst buitengaats. De jaren daarna maakten we de eerste echte zeilreizen, korte oversteken en vakantietjes naar Engeland werden gevolgd door prachtige reizen naar Zuid Engeland, de Kanaaleilanden en Frankrijk. We kregen de smaak te pakken, ook al belemmerde tijdgebrek onze groeiende behoefte aan langere zeilvakanties. In 2018 hadden we zes weken de tijd en zijn we naar Denemarken gezeild. Inmiddels hadden we besloten een lange reis te maken naar de Cariben en misschien wel verder. 

Joris & Liselot
Gaandeweg had onze dochter Liselot aan boord ongelofelijk veel en snel geleerd. Onze zoon Joris vond het ook geweldig en zag zeezeilen als een logisch vervolg op zijn tijd bij de zeeverkenners. Ze behaalden het ene na het andere certificaat en beide zijn geweldige, volwaardige bemanningsleden. Liselot zeilde een regatta in Griekenland en Joris werkte als ‘deck-hand’ op een schoener in Australië en zeilde dagtochtjes rondom Bonaire. Beide organiseren hun studie zodanig dat ze in de winter van 2019-2020 opstappen voor de overtocht naar Suriname. 

Eric
Eric voer in de jaren ’80 twee zomers mee als bemanningslid de Valkelda. Deze prachtige houten schoener, gebouwd in de jaren twintig in Engeland, deed havens aan in België, Frankrijk en Engeland. Er werd toen nog genavigeerd met papier, passer en potlood, ook al controleerden we ons gegist bestek af en toe met de toen hypermoderne Decca navigatie. Eric was al snel de gedoodverfde navigator. De jaren erna maakte hij wilde plannen met een goede vriend om in een eigen zeilboot de wereld rond te zeilen. Dat leverde gezellige avonden op met veel bier, maar door gebrek aan financiële middelen is het van de boot en de reis nooit gekomen. 

Karin
Karin ging als tiener elk jaar op zeilkamp in Friesland. Daar schopte ze het in het laatste jaar als instructeur. Een jaar of tien later stapte Karin aan boord bij de Valkelda aan boord, met Eric als goede kennis en als bemanningslid. Dat was haar eerste ervaring met zeezeilen. Terwijl opstappers over de reling hingen en ook Eric nogal katterig was, ging Karin vrolijk boterhammen smeren. We deden onder andere Lowestoft en Ramsgate aan en tijdens deze twee weken is er blijkbaar een zaadje geplant dat jaren later tot bloei is gekomen…  Reizen zit Karin in het bloed. In de loop van de jaren hebben we talloze avontuurlijke reizen over land gemaakt, met de rugzak door Afrika, Azië, Centraal en Noord Amerika, Australië. Eerst met zijn tweeën, later met Joris en Liselot, ook met de camper door Noord, Oost en Zuid Europa. Nu gaan we op reis en nemen we ons huisje mee de zee op!

Pippie
Pippie heeft nauwelijks zeilervaring. Maar tijdens een proefweekend bleek dat ze zich gemakkelijk aanpast aan een nieuwe omgeving. We dachten haar misschien  mee te nemen, het eerste stuk tot aan Portugal, maar uiteindelijk hebben we besloten onze lieve poes toch maar warmpjes en knus in Rotterdam te laten.