Onze boot

Catherine is gebouwd in 1992 in Florida met serienummer 1214 en in 1993 in de vaart gekomen. We kochten haar in 2011, nadat we bijna 25 jaar niet serieus hadden gezeild. De spaarrekening dwong ons een compromis te vinden tussen leeftijd en grootte van de boot. En aangezien de Catalina 36 bekend staat als een degelijke, redelijk zwaar gebouwd scheepje met een ruime indeling, gecombineerd met aangename zeileigenschappen, was onze keus vrij snel gemaakt. De Catalina 36 is een van de meest gebouwde 36-voeters ter wereld. Het concept bleek zo sterk dat, met enkele verbeteringen in de loop der jaren, de boot maar liefst gedurende een kwart eeuw in productie is geweest. Uiteindelijk zijn er tussen 1982 en 2004 2304 gebouwd. We zagen er een liggen in Strijensas, zo’n beetje onze achtertuin, en waren op slag verliefd.

Catherine’s jaren gaan wel tellen. De glans ging een beetje van haar scheepshuid, maar de laatste poetsbeurt heeft haar goed gedaan. Met dank aan de tips van havengenoot Rob. Catherine had ter voorbereiding op onze reis wat extra aandacht nodig. Ze heeft nieuwe zeilen, de Westerbeke Universal is gereviseerd en ook de speling op het roer wordt aangepakt. Verder hebben we de laatste jaren wat kleinere dingen vernieuwd: accu’s, marifoon, led-lampjes, dat soort dingen. We hebben zwaarder ankergerei. Ook hebben we een Aries windvaan aan haar kont gehangen, een flink ding, maar als Mark Slats er de wereld mee rond zeilt en zijn Aries in de meeste extreme omstandigheden geen krimp geeft, zal die onze dame op leeftijd ook wel op koers kunnen houden. Tijdens de vakantie naar Denemarken in 2018 hebben we alvast een beetje kunnen experimenteren met dit geweldig stukje techniek. 

Met een viertal zonnepanelen op het dek en op de bimini geplakt, en een windturbine op de achtersteven – werk in uitvoering –  zit het met de stroomvoorziening ook goed. Dat biertje staat dus wel koud. Als je wilt weten waar we dat opdrinken: onze automatic information system, de AIS, geeft onze positie door via de satelliet. Kom je ons tegen? We vinden het leuk als je aanklopt en een praatje komt maken.